Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci vyrazí do Pardubic

Válečníci v 9. kole základní části Kooperativa NBL vyrazí do Pardubic, které mají vždy vysoké ambice a jsou pravidelným účastníkem play-off, ale už dlouho se jim nepodařilo dosáhnout na medaile. V minulé sezóně skončily ve čtvrtfinále, kde nestačily na rozjeté Ústí, rok před tím je vyřadil Děčín v semifinále a v boji o bronz podlehly Nymburku.

Pardubice minulou sezónu začaly skvěle, když vyhrály první tři zápasy (na úvod porazily Válečníky ve druhém prodloužení 111:112), ale pak přišly tři prohry v řadě a nakonec z toho bylo 7. místo po základní části s bilancí 11 výher a 11 porážek. V nadstavbové skupině A1 přidaly 7 výher a 7 porážek, posunuly se na 6. příčku, a ve čtvrtfinále play-off vyzvaly ústeckou Slunetu, která je vyřadila 4:1 na zápasy.

Z úhlu pohledu pardubického klubu klubu šlo o nepovedenou sezónu, a tak nastalo veliké zemětřesení. Tým opustili cizinci Kameron Chatman, Jure Škifič a Tyere Marshall, z českých hráčů odešli Tomáš Vyoral (do Slunety), David Pekárek, Matěj Burda (do Písku), Josef Potoček (do Slunety) a Matyáš Vrábel. Na soupisce tak zůstali Petr Šafarčík, Kamil Švrdlík, Michal Svojanovský, Adam Lukeš a Marek Simonides, které posílili Američané Walter Williams (vloni se krátce ukázal na USK Praha) a Joseph Alan Brunk (v Pardubicích už odehrál minulou sezónu 8 zápasů než si zranil záda), rozehrávač Ondřej Šiška, křídlo Filip Novotný, power forwardi Luboš Kovář a Petr Šťovíček, ze Slovenska dorazil mladík Filip Horváth. Tou největší změnou ale bylo, že Pardubice ulovily trenéra Jana Šotnara, který vloni se Slunetou dokráčel až do finále ligy a byl vyhlášen nejlepším trenérem Kooperativa NBL.

Jenže Pardubickým se zatím vůbec nedaří, když na úvod sezóny prohráli s Olomouckem, Opavou i Ústím, poté sice porazili nováčka z Jindřichova Hradce, ale následovaly další porážky s Nymburkem, Brnem a Ostravou. Naposledy pak padli na Folimance, kde už jim sice pomohl Američan Maishe Dailey, který hrál v minulé sezóně v Ústí, ale prohru s USK Praha 94:82 neodvrátil (nejlepší střelci Pardubic: Williams 24, Brunk 16, Dailey 16). Tyto výsledky mají za důsledek to, že Pardubice jsou na poslední příčce tabulky.

Pardubický tým táhne pivot Brunk, jenž dává v průměru 16,1 bodu, k tomu má 11 doskoků a tři získané fauly na zápas. Za ním jsou Šafarčík (14,4 + 4 asistence), Kovář (13,9 + 7 doskoků) a Williams (14,0), Rozehrávač Šiška přidává 8,9 bodu a 5 asistencí. V týdnu před zápasem klub zveřejnil informaci, že Petr Šafarčík má zranění vážnějšího charakteru, a tak by v sobotu nastoupit neměl.

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX ENERGY Děčín: „V Pardubicích nás čeká náročný zápas. My chceme předvést lepší výkon, než v posledních utkáních, kde se nám vůbec nedařilo a odehráli jsme v určité kvalitě pouze části zápasů. Věřím, že do zápasu půjdeme v co nejsilnější sestavě.“

Isaac Davidson, křídlo BK ARMEX ENERGY Děčín: „Před naším sobotním zápasem jsem slyšel o prestižní historii Pardubic mnoho. Je to rozhodně zápas, do nějž musíme být všichni připravení dobře vkročit. Nicméně nejdůležitější věc, na kterou se musíme zaměřit, jsme my samotní. Všichni víme, že jsme poslední týdny nehráli na děčínském standardu, a tak se budeme snažit hrát tvrději, rychleji a konzistentněji. Pokud budeme bojovat celých 40 minut, což chci především zlepšit sám osobně, tak věřím, že zakončíme tento kvalitní týden plný intenzivní přípravy správným způsobem.“

Odkaz na live statistiky ZDE.
Odkaz na stream video ZDE.

Odkaz na ČT Sport ZDE.

Komisař: Andrle Petr

Zdroj: BK Děčín