Rubriky
Sport Zprávy

Třetí prohra Válečníku v řadě

Válečníci bez nemocných Pecháčka a Slowiaka inkasovali v 6. kole základní části Kooperativa NBL už třetí prohru v řadě, když tentokrát doma nestačili na Olomoucko.

Skóre zápasu otevřel trojkou hostující Wertz, Davidson ale trojkou vyrovnal a začala přetahovaná, v níž padalo hodně trojek, takže po šesti odehraných minutách a slepených trojkách Ogundirana byl stav vyrovnaný 14:14. Pak už se tolik střelecky nedařilo, hosté ale byli o něco úspěšnější a navíc v posledních vteřinách trefil Wright trojku s faulem a  Olomoucko vyhrálo první čtvrtku 16:22. V té druhé se Děčínu nedařilo v útoku, hosté si naopak pomohli několika dalšími trojkami nebo jednoduchými akcemi, a do poločasu navýšili své vedení na 28:42.

Ve třetí desetiminutovce Válečníci konečně začali ukazovat svoji agresivitu, výrazně přidali v obraně, začali si chodit pro fauly, jenže své snažení nedokázali přetavit v útoku, kde se stále trápili a Olomoucko si udržovalo vedení okolo deseti bodů. Dvě minuty před poslední přestávkou sice Pomikálek snížil na 45:52, po trojce Ogundirana to bylo dokonce 50:55, jenže Wertz vzápětí těžkou trojkou přes obránce upravil na 50:58. Poslední perioda byla opět tuhým bojem, ve kterém se olomoučtí Američané vždy dokázali v pravou chvíli trefit za tři body a tím vygumovali domácí několikaminutové snažení. V polovině této části to bylo po koši Ogundirana sice nadějných 59:66, po koši Šterby bylo ještě veseleji (61:66), jenže obrana Děčína pak nechala dvakrát příliš času Wrightovi, který proměnil dvě trojky a bylo to 63:72. Navíc čas rychle kvapil ke svému konci a domácí už nedokázali najít cestu do koše soupeře. Ten naopak trefil koš s faulem, Wright pak přidal dvě šestky a bylo hotovo – 63:77.

Děčín měl v utkání veliký nástřel, jenže ze 79 střel proměnil jen 24, což byla úspěšnost 30%. Olomoucko mělo úspěšnost 43%, když dalo 25 střel z 58 pokusů. Ve dvojkách vyhrál Děčín (16/41:13/33), naopak už třetí zápas v řadě inkasoval veliké množství trojek, které vlastně znovu rozhodly (8/38:12/25). A tentokrát se Válečníkům nedařili ani trestné hody (7/15:15/17). Na doskoku vyhráli domácí 48:42, kteří měli 21 útočných doskoků a dali z nich 19 bodů z druhých šancí, kdežto soupeře jen pět. V asistencích bylo lepší Olomoucko (11:17), které ale mělo zase více ztrát (12:17). Děčínu se vůbec nedařila jeho rychlá hra, a tak na body z brejků zvítězili hosté 4:6. V souboji laviček zvítězila ta děčínská 36:14, ale není se co divit, protože Olomoucko hraje ve velmi úzké rotaci.
Nejlepším střelcem Děčína byl Ogundiran s 24 body, Štěrba přidal 12 bodů a Davidson 10 bodů. Walton zapsal 9 bodů, Pomikálek 5, ale k nim přidal 12 doskoků a 3 asistence. Posledním střelcem byl Kroutil, který trefil jednu trojku.
Olomoucko táhl velmi jistě střílející Wright s 27 body, Asberry přidal 15 a Wertz 13 bodů. Svojanovský zapsal 9 bodů, vyfaulovaný Carter dal 8 a Keeler 5 bodů.

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX ENERGY Děčín: „Všechno začíná tím, že nebojujeme celých čtyřicet minut. Od toho se odvíjí vše. Když jsme ve třetí a čtvrté čtvrtce trochu utáhli obranu, nedovolili jednoduché střely, získali nějaké míče a zabojovali na doskoku, měli jsme jednadvacet útočných doskoků, což je skvělé číslo, mohli jsme hrát. Vrátili jsme se trochu zpět do zápasu, ale protože jsme měli za sebou hrozivý útočný první poločas a prohrávali jsme o čtrnáct bodů, nedokázali jsme se přitáhnout blíže, než na nějakých sedm nebo pět bodů. A to při dnešní vyrovnanosti týmů bylo pro nás fatální. Samozřejmě, že se to dnes hodnotí velmi těžce, ale nám nezbývá, než se s tím nějak vyrovnat a vyhrabat se z našich problémů. Dnes jsme neměli nemocné Pecháčka a Slowiaka, protože nám něco létá kabinou, a celkově nejsme úplně zdravotně fit, ale to nás neomlouvá.”

Andrew Jay Hipsher, trenér BK Olomoucko: „Byl to boj. Nebyl to pohledný zápas, hodně minutých střel od obou týmů, ale na konci dne jsme byli schopní získat výhru. Měli jsme skvělé trojky, kde jsme trpěli minulé zápasy. Jsem za svoje kluky rád, pracovali jsme a dali tomu dost času, protože někdy začnou pochybovat, když míč nepropadne obroučkou. Jsem hrdý, že našli odpověď a proměňovali dnes víc střel.”

Hráči po utkání
Petr Macháč, pivot BK ARMEX ENERGY Děčín: „Nechali jsme rozehrát jejich Američany takovým způsobem, že pak trefovali i velmi těžké střely. Měli jsme hodně výpadků v zónové obraně, kdy soupeř měl volné střely už po pár vteřinách. Musíme zapracovat na obraně, protože je to už třetí zápas, který nám nevyšel. Musíme hrát víc týmově, organizovaně, trpělivě a myslím si, že pak to půjde. Ve třetí a poslední čtvrtce jsme ukázali, že umíme bojovat o každý balón, chodit na útočný doskok a když nám nejde střela za tři, jít prostě do koše. Musíme zapracovat na našich nedostatcích, protože jinak to nezlomíme.”
Dominik Žák, pivot BK Olomoucko: „Jsme rádi, že jsme dnešní zápas zvládli, protože jsme měli sérii čtyř proher. V Děčíně se hraje těžko, což se dnes ukázalo, a byl to těžký zápas. Nenechali jsme ale domácí, aby nás přetlačili, nenechali jsme je jít do vedení a vždy jsme se vrátili na plus minus deset bodů, což jsme udrželi až do konce. Jsme rádi, že jsme ukázali, že umíme zvládnout i těžké koncovky.”

Základní sestavy
Děčín: Walton, Kroutil, Davidson, Pomikálek, Macháč
Olomoucko: Wright, Wertz, Asberry, Žák, Carter

BK ARMEX ENERGY Děčín – BK Olomoucko 63:77
Body Děčína: Ogundiran 24 (4x 3, 4 zisky, 6 získaných faulů), Štěrba 12 (8 doskoků), Davidson 10 (2x 3), Walton 9 (4 asistence), Pomikálek 5 (1x 3, 12 doskoků), Kroutil 3 (1), Macháč 0, Bobek 0, Žižka 0.
Body Olomoucka: Wright 27 (5x 3, TH 8/8, 8 doskoků), Asberry 15 (2x 3, 4 asistence, 8 získaných faulů), Wertz 13 (3x 3, 4 asistence), Svojanovský 9 (2x 3), Carter 8, Keeler 5 (8 doskoků), Nábělek 0, Žák 0.
Střelba za 2 body 16/41:13/33, za 3 body 8/38:12/25, TH 7/15:15/17. Doskoky 48:42 (útočné 21:5), asistence 11:17, ztráty 12:17, fauly 21:20.

Čtvrtiny: 16:22, 12:20, 22:16, 13:19

Rozhodčí: Blahout Petr, Salvetr Rudolf, Pazourek Jaroslav

Komisař: Šikner Roman

Diváci: 930