Rubriky
Sport Zprávy

Medvědi dotáhli v derby manko, obrat však v prodloužení nedokonali

Desáté kolo druholigové skupiny Západ nabídlo první soutěžní severočeské derby mezi Děčínem a Ústím. V něm Medvědi museli před zraky více jak 900 diváků dotahovat manko, jenž narostlo ve druhé třetině. Dvougólový rozdíl se díky Pavlu Písaříkovi a gólové trefy Davida Tůmy z poslední minuty podařilo dohnat. Hokejový mač tedy dospěl do prodloužení, které však už po 36 sekundách rozsekl ústecký kapitán a přihrál svému týmu bonusový bod.

Medvědi měli aktivnější vstup do utkání a několikrát se pokusili ohrozit ústeckou branku, ovšem žádná z jejich možností se neujala. Skóre se tak poprvé měnilo v čase 10:27, kdy Ústí hrálo přesilovou hru. Yahor Siarhiyenia si sjel na hranu pravého kruhu a přesným švihem prostřelil brankáře – 0:1. Gólová odpověď Děčína přišla v 16. minutě, ránu od modré Vladimíra Brože tečoval přímo za záda gólmana Tomáš Faigl – 1:1.

I do druhého dějství vstoupili lépe Grizzly, a to díky početní výhodě, ve které musel řešit nepříjemný závar David Stahl. Následně se v oslabení dostal do úniku Jan Rudovský, ale proti jeho pokusu zasáhl Lukáš Lavinger. Ve 26. minutě se procpal ke sražené přihrávce Jan Smola a byla z toho velká šance, nicméně Stahl stihl vytasit beton a zažehnal nebezpečí. Do vedení šel ve 27. minutě opět Slovan, rychlý kontr zakončil přesnou ranou Tomáš Bernat – 1:2. V čase 34:10 bylo na ústecké střídačce ještě veseleji, jelikož se ve skrumáži před brankářem nejlépe zorientoval Adam Gajarský – 1:3. Medvědům se povedlo kontrovat gólem během přesilové hry. Sražený puk si v pravém rohu našel Pavel Písařík a okamžitě ho poslal do odkryté klece – 2:3. Navázat na svého spoluhráče mohl vzápětí Jan Tůma, ovšem jeho střela jen těsně minula vzdálenější tyč.

Ve 45. minutě nastřelil tyčku děčínské brány Daniel Jouza. O čtyři minuty později ujel ve vlastním oslabení Jan Tůma, jenže střelou, která mířila mezi betony, na Stahla nevyzrál. V 52. minutě se do samostatného úniku dostal Michal Simon, ale svým pokusem těsně minul. Medvědi to v závěru ještě zkusili při hře bez brankáře a vyplatilo se. Třiadvacet sekund před závěrečnou sirénou si hned po buly našel kotouč David Tůma a nekompromisní ranou poslal duel do prodloužení – 3:3.

Odehrálo se jen něco přes půlminuty a bylo rozhodnuto. Tomáš Bernat objel obranné pásmo Děčína, nabruslil si až před Lukáše Lavingera, kterého překonal bekhendovým zakončením mezi betony – 3:4.

Branky a nahrávky: 16. Faigl (Vladimír Brož, Zajan), 38. Písařík (J. Tůma, Vladimír Brož), 60. D. Tůma (Písařík) – 11. Sjarhijenia (Mäntynen, Jouza), 27. Bernat (Dubský, M. Simon), 35. Gajarský (Trefný, Rudovský), 61. Bernat (Dubský)

Sestava HC Děčín: Lavinger (Skokan) – Vladimír Brož (A), Nowák, Kotyza, Zajan, Werner, Hora, Polata – D. Tůma (A), Písařík, Faigl (C) – Smola, Nezbeda, Jursa – Dej, J. Tůma, P. Hruška – M. Hruška, Przybyla, Chovanec

Sestava Slovan Ústí n.Labem: Stahl (Klika) – L. Sýkora, Kallonen, Gottfried, Záruba, Mareš, Funk, Trefný (A), F. David – Jouza, Sjarhijenia, Mäntynen – Bernat (C), Gajarský, Dubský (A) – M. Simon, Duda, Kaněra – Mácha, Špaček, Rudovský

Zdroj: HC Děčín