Rubriky
Sport Zprávy

Basketbalové severočeské derby vítězně pro Slunetu

První severočeské derby v nové sezóně Kooperativa NBL mezi Válečníky a Slunetou vyznělo lépe pro ústecký tým. Děčín sice v posledním čtvrtině mohutně stahoval, ale deficit nabraný na přelomů poločasů už nedohnal.

První body střetnutí obstaral Ogundiran po útočném doskoku vlastní nepřesné střely, na druhé straně ale ihned odpověděl Vyoral trojkou, čímž se rozhořela vyrovnaná bitva, ve které nepadalo mnoho bodů. V polovině první čtvrtky to bylo po trojce Waltona 9:7, Ústí pak otočilo, ale Štěrba znovu posunul svůj tým do vedení – 11:10. V závěru zahodili Válečníci šest trestných hodů z osmi pokusů, naopak Sluneta šestky využívala takřka bezchybně a odskočila na 13:18. Poslední slovo měl ale Štěrba, který trojkou pečetil na 16:18. Druhá desetiminutovka byla střeleckým trápením hráčů Děčína, kterým se nedařilo příliš ani v obraně. Davidson sice po třech minutách hry snížil pěti body na 21:25, jenže hosté byli v útoku efektivnější, občas si pomohli trojkou, a postupně navýšili svůj náskok na 25:39. Poločas skončil po trojce Kroutila a koši Waltona 30:41.

Druhý poločas sice zahájil jedním bodem z trestného hodu Walton, ale Oguama začal řádit pod děčínským košem, za tři body se přidal Edwards a rázem to bylo 33:53. Po děčínském time-outu se domácím přece jen začalo o trochu více dařit v útoku a dvě minuty před poslední přestávkou snížili Kroutil a Pomikálek na 40:55. Jenže vzápětí přišla trojka Číže, která celé děčínské snažení vlastně ihned vymazala. V závěru této čtvrtiny se však dopustil rozehrávač Vyoral útočného faulu, neodpustil si komentář, dostal technickou chybu a protože to byla už jeho pátá osobní chyba, musel do kabin. Děčín využil tohoto okamžiku a zapsal tři body, jenže hosté šestkami upravili na 45:60.

Poslední periodu zahájila trojka Štěrby, na níž ovšem Sluneta odpověděla šesti body v řadě a zkovu odskočila na osmnáctibodový rozdíl – 48:66. Pak konečně Válečníci začali makat v obraně, také se jim dařilo v útoku a pět minut před koncem to bylo po koši s faulem Ogundirana 55:68. Následně Davidson dal dva body, Walton trefil trojku a hala začala bouřit – 60:68. Ústí si vzalo raději oddechový čas, jenže Varner svoji střelu nedal a naopak Ogundiran byl při trojce přesný – 63:68. Domácí pak sice zchladila trojka Pecky, jenže na druhé straně stejnou mincí odpověděl Walton, který vzápětí přidal dva body, byl ještě faulován a šestku proměnil – 69:71. Pak ale Kroutil fauloval, Číž sice proměnil jen jeden trestný hod, ale druhý doskočil Edwards, Varner si vynutil faul a obě šestky dal – 69:74. To už do konce zbývala jen minuta, jenže Ogundiran z nájezdu zapsal dva body – 71:74. Navíc Walton zachytil přihrávku Číže a mohl snížit na rozdíl jednoho bodu, ovšem svůj typický nájezd nevyužil. Další útok Slunety skončil útočným faulem Varnera na Waltona, který bohužel dal jen jednu šestku – 72:74. Podobně se vedlo na druhé straně Čížovi, a tak Děčín měl poslední střelu na vyrovnání, jenže Walton trojku neproměnil a po následných faulech upravila Sluneta na konečných 72:77.

Derby bylo ve statistikách velmi vyrovnané a rozhodla jej přesnější muška Slunety. Válečníci svého soupeře jasně přestříleli, když celkem vyprodukovali 72 střel oproti 56 pokusům soupeře, jenže vyšší procentuální úspěšnost mělo Ústí (34%:41%). Na dvojky to bylo 16/36:14/30, na trojky 9/36:9/26 a klíčové tedy byly šestky, kde se Děčínu příliš nedařilo a navíc jich házel daleko méně (13/23:22/34). Na doskoku to bylo vyrovnané 43:43, na body z druhých šancí téměř také (10:8). V asistencích byla další remíza (15:15), Válečníci byli lepší v ziscích (8:3), i ztrátách (10:15), ale na body z brejků vyhrála Sluneta (13:16). Souboj laviček byl rovněž vyrovnaný a skončil těsnou výhrou té domácí (18:17).

Nejlepším střelcem Děčína byl Walton se 17 body, Ogundiran přidal 14 a Davidson 13 bodů. Nejlepším z českých hráčů byl Štěrba s 8 body, ostatní se příliš neprosadili.
Také Ústí táhli cizinci, když Oguama dal 15 a Varner 14 bodů. Vyoral dal 11 bodů, po deseti pak přidali Pecka, Potoček a Edwards.

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX ENERGY Děčín: „Když nebudeme běhat, stojí nás to pak strašně moc sil se do zápasu dostat. Je to už několikátý zápas v řadě a musíme s tím něco udělat, protože takhle to prostě nejde. Je to sport a křivka jde nahoru a dolů, protože nemáme takový tým, jako třeba Nymburk. Trochu nás také poznamenává náš zdravotní stav, kdy nemáme natrénováno tak, jak bychom měli mít. Od toho se to všechno odvíjí. Ale pro mě je trochu škol, jak jsme hráli první poločas. Týden jsme se na to připravovali, ale nakonec to nebylo na takové výši, na jaké to mělo být. Zápas si musím teď prohlédnout a musíme zabrat. Nedokážeme využít slabin soupeře v té dané chvíli na hřišti, neumíme si vyhovět a máme kostrbatý útok. A nedokážeme využít ani domácího prostředí, takže tyhle zápasy nám pak budou chybět.”

Tomáš Reimer, trenér Sluneta Ústí n. L.: „Samozřejmě, že když Děčín začal stahovat, problikla mi hlavou poslední čtvrtina v Opavě, kde předvedl podobný obrat. Pro nás bylo nepříjemné, že jsme posledních patnáct minut mohli mít jen jednoho rozehrávače, ale jsem za kluky rád, že to zvládli. Je to pro nás velmi cenné vítězství a jsem rád, že jsme do sezóny vstoupili takhle úspěšně.”

Hráči po utkání
Tadeáš Slowiak, rozehrávač BK ARMEX ENERGY Děčín: „V závěru to bylo už dobré, tak bych to hodnotil pozitivně, ale zápas se rozhodoval na přelomu prvního a druhého poločasu. Tam jsme nebyli agresivní na obranném ani útočném doskoku, všude jsme byli o krok později a nehráli jsme rychlý basketbal, kterým se chceme prezentovat. Čtvrtá čtvrtina už byla lepší, ale takhle musíme hrát celých čtyřicet minut. Soupeř nemůže vypadat hladovější, nemůže chtít tu výhru víc. Všechno se odvíjí od naší obrany, protože my musíme bránit, získávat míče a pak vyrážet do rychlých protiútoků, ze kterých chceme těžit. Tím jsme se prezentovali v přípravě i v prvních zápasech, ale teď je to pryč.”

Základní sestavy
Děčín: Walton, Ogundiran, Davidson, Pomikálek, Pecháček
Ústí: Vyoral, Pecka, Varner, Potoček, Oguma

BK ARMEX ENERGY Děčín – Sluneta Ústí n. L. 72:77
Body Děčína: Walton 17 (3x 3, 9 doskoků, 5 asistencí, 3 zisky), Ogundiran 14 (1x 3), Davidson 13 (1), Štěrba 8 (2), Kroutil 6 (2), Pecháček 6, Pomikálek 4, Slowiak 4, Macháč 0, Gabriel 0.
Body Ústí: Oguama 15 (8 doskoků), Varner 14 (TH 8/10, 9 doskoků, 6 získaných faulů), Vyoral 11 (3x 3, 8 asistencí), Potoček 10 (2x 3), Pecka 10 (2), Edwards 10 (1), Číž 7 (1), Žikla 0.
Střelba za 2 body 16/36:14/30, za 3 body 9/36:9/26, TH 13/23:22/34. Doskoky 43:43 (útočné 13:8), asistence 15:15, ztráty 10:15, fauly 27:22.

Čtvrtiny: 16:18, 14:23, 15:19, 27:17

Rozhodčí: Vávrová Veronika, Vyklický Robert, Linhart Tomáš

Komisař: Šikner Roman

Diváci: 1 200

Zdroj: BK Děčín