Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci v prvním zápase sezóny přestříleli Ostravu

Válečníci zvládli první zápas v novém ročníku Kooperativa NBL, když v repríze duel o bronz z minulé sezóny přestříleli Ostravu. Střetnutí bylo bodově velmi bohaté a Děčín se hned na úvod blýskl „stovkou“. Domácí začali s novými posilami Isaacem Davidsonem a Adamem Pecháčkem v základní sestavě, také Ostrava nasadila do základu novou tvář, Lamba Autreyho, naopak na soupisce chyběl slovenský rozehrávač Matej Majerčák, kterého ale nahradil litevský borec Adomas Sidarevicius. Do hry také zasáhla i druhá nová posila ostravského týmu, americký pivot Corey Manigault.

Střetnutí začal stylově domácí kapitán Tomáš Pomikálek, když zasmečoval do koše soupeře, poté se uvedl Davidson trojkou, Pecháček přidal koš, Ogundiran rovněž trefil trojku a Děčín vedl 10:5. V polovině úvodní čtvrtiny to bylo po dalších bodech Pecháčka a Ogundirana už 19:8 a Válečníci bavili své fanoušky pestrou hrou, bojovností na doskoku i produktivitou v útoku. Jenže Ostrava se postupně dostávala do tempa, začala si pomáhat trojkami, využívala také okénka v domácí obraně a před druhou desetiminutovkou to bylo vyrovnané 25:25. V ní skórovali jako první hosté, kteří své mírné vedení drželi až do stavu 35:37. Následně Davidson vyrovnal košem a Macháč přesnými šestkami otočil na 39:37. Vyrovnaná a bodově bohatá bitva pak pokračovala až do poločasu, který Válečníci vyhráli díky košům Štěrby a Ogundirana v poslední minutě 54:53.

Druhou půli zahájily čtyři body Heinzla, na ně odpověděl Ogundiran košem a diváci opět sledovali přetahovanou, která po sedmi odehraných minutách přinesla výsledek 67:67. Pak ovšem Pomikálek a Davidson trefili trojky, Děčín odskočil na 73:67 a Ostrava si raději vzala time-out. Ten příliš nepomohl a Štěrba trojkou minutu před přestávkou zvýšil na 76:69. Poslední slovo měl ale ostravský Manigault, jenž upravil na 76:71. Také v poslední periodě se hosté spoléhali na zónovou obranu, kterou však dvakrát překonal Kroutil trojkou a odpověděl tak na koše Autreyho a Manigaulta – 82:75. Po trefě Davidsona to bylo už 90:82, vzápětí byl stejný hráč faulován při trojkové střele a s ledovým klidem proměnil všechny šestky – 93:82. Ani za tohoto stavu se Ostrava nevzdávala a především díky třem trojkám M. Svobody se přitáhla na 98:94. Do konce zápasu už zbývaly necelé dvě minuty, když Walton pokořil magickou stobodovou hranici, následovala ztráta Autreyho a taktický faul na Ogundirana. Ten sice proměnil jen jednu šestku, ale hosté se už střelecky neprosadili, a tak tečku za utkáním udělaly dva body Waltona – 103:94.

Zápas se musel divákům líbit, méně už asi trenérům, protože obrany toho příliš nepředvedly. Naopak se dařilo v útoku, kde oba celky střílely s vysokou úspěšností. Na dvojky to bylo 23/34(67%):27/41(65%), na trojky 12/35(34%):8/26(30%) a dařilo se také v trestných hodech – 21/27(77%):16/22(72%). Děčín byl o kousek lepší na doskoku (35:32), z čehož pramenilo jeho 15 bodů z druhých šancí (Ostrava dala 10), i asistencích (24:20), výrazně lepší byl v ziscích (8:2) a bodech z brejků (20:8). Válečníci také měli méně ztrát (11:14), jejich lavička ale prohrála s tou hostující 27:36.

Válečníci měli dva bodové lídry, a to Ogundirana, který nastřílel 23 bodů, k tomu měl 9 asistencí a 3 zisky. Skvěle se předvedl Isaac Davidson, rovněž autor 23 bodů, který doskakoval, přihrával i bojoval a bezpochyby bude platnou posilou. Jistě střílející Štěrba zapsal 14 bodů, Walton se v závěru dostal na 12 bodů a dvojciferným střelcem byl také Pecháček (10). Své odvedli ale také Pomikálek (8), Kroutil (7) a Macháč (6).
Ostravu táhl Autrey s 19 body, M. Svoboda dal 18 bodů, Heinzl 16, Sidarevicius 12 a Škranc 10.

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX ENERGY Děčín: „Zápas jsme začali famózně a vedli jsme už o jedenáct bodů. Takže začátek byl celkem fajn a bylo vidět, že jsme byli natěšení na první zápas. V první čtvrtce ale začal náš celozápasový problém, a to, že naše obrana nebyla tak neprostupná, jak by měla být. A Ostrava, která má velmi zkušený mančaft, navíc Autrey tomu dal na hřišti řád a povedl se také příchod litevského rozehrávače, nás začala trestat při našich zmatcích v obraně. Naše obrana nebyla dobrá celý zápas, ale díky tomu, že jsme na naše poměry nadstandardně dobře stříleli, jsme zápas dovedli do vítězného konce. Za to jsme moc rádi, protože utkání to bylo těžké. Teď ho ale musíme hodit za hlavu, zlepšit obranu a připravit se na duel na USK.”

Adam Choleva, trenér NH Ostrava: „Gratuluji Děčínu k úspěšnému vstupu do sezóny. My jsme sem jeli trochu s obavami, jak bude vypadat organizace naší hry, protože nový rozehrávač se připojil teprve včera a chybí nám hlava týmu, Matěj Majerčák. Myslím si však, že jsme se s tím popasovali dobře, i když úvod byl nervózní a měli jsme tam plno ztrát. Pak jsme se ale vzchopili a hráli jsme vcelku solidně v útoku. Obrana nám však hořela, vázla komunikace a dělali jsme hrozně hloupé chyby. Nevraceli jsme se do obrany, přestože jsme se na to připravovali, a to nám dnes zlomilo vaz.”

Hráči po utkání
Jan Štěrba, pivot BK ARMEX ENERGY Děčín: „Inkasovaných bodů bylo hodně a tohle není hra, kterou bychom se chtěli prezentovat. Byl to ale první zápas sezóny a je zřejmé, že naše hra se bude ještě dlouho česat. Částečná nervozita tam byla, ale také tam bylo nadšení, že konečně začneme hrát zápasy, kde o něco jde. V útoku nám to šlo, myslím si, že je to dané tím, že už delší dobu hrajeme spolu a vyhovíme si. Do dalších zápasů ale určitě budeme pracovat na naší obraně, to bude bod číslo jedna. Nechci říct, že dnes byla tragická, ale byla špatná. To prostě musíme zlepšit.”

Dominik Heinzl, pivot NH Ostrava: „Padlo hodně bodů na obou stranách, nečekali jsme, že padne přes sto bodů. Naopak jsme počítali s tím, že bude okolo osmdesáti, devadesáti bodů. Náš cíl bylo ubránit soupeře na osmdesáti, což se nepodařilo a kvůli tomu jsme prohráli. Problém nebyl v útoku, ale v obraně. Máme na čem pracovat a snad se od tohoto zápasu odrazíme.“

Základní sestavy
Děčín: Walton, Ogundiran, Davidson, Pomikálek, Pecháček
Ostrava: Autrey, Š. Svoboda, M. Svoboda, Gniadek, Heinzl

BK ARMEX ENERGY Děčín – NH Ostrava 103:94
Body Děčína: Ogundiran 23 (2x 3, TH 5/7, 9 asistencí, 3 zisky, 5 získaných faulů), Davidson 23 (4x 3), Štěrba 14 (2x 3, 7 doskoků), Walton 12 (7 doskoků, 8 asistencí), Pecháček 10 (1x 3), Pomikálek 8 (1), Kroutil 7 (2), Macháč 6, Bobek 0.
Body Ostravy: Autrey 19 (2x 3, 8 doskoků, 10 asistencí), M. Svoboda 18 (3x 3), Heinzl 16, Sidarevicius 12 (TH 8/10, 6 asistencí), Škranc 10 (2x 3), Manigault 8, Š. Svoboda 5 (1x 3), Snopek 4, Thomas 2, Gniadek 0, Čank 0.
Střelba za 2 body 23/34:27/41, za 3 body 12/35:8/26, TH 21/27:16/22. Doskoky 35:32 (útočné 12:9), asistence 24:20, ztráty 11:14, fauly 18:21.

Čtvrtiny: 25:25, 29:28, 22:18, 27:23

Rozhodčí: Baloun Jan, Salvetr Rudolf, Pokorný Štěpán

Komisař: Šikner Roman

Diváci: 960

Zdroj: BK Děčín