Rubriky
Kultura Zprávy

Na Smetanově nábřeží se brzy rozezní Poesiomat

Již brzy bude stačit stisknout tlačítko, zatočit klikou a na Smetanově nábřeží se rozezní zvuky nového Poesiomatu. „Historie, kultura i odkaz našeho města. To vše je skrze nový Poesiomat přiblíženo lidem hravou formou. Doslova. Jedná se o jeden z prvních uměleckých projektů podobného druhu v Ústeckém kraji a já věřím, že nás opět více zvýrazní na turistické i kulturní mapě celé republiky. Místo a skladby jsme vybírali tak, aby společně dokonale ladily. Spojené s ikonickým panoramatem děčínského zámku, Tyršova mostu a řeky Labe. Věřím, že se nový prvek bude líbit, bavit a hrdě reprezentovat,“ uvedl Martin Pošta (Volba pro Děčín), náměstek primátora pro školství, kulturu a sport.

Na 19 nahrávkách si budete moct poslechnout nejen děčínskou poezii, ale také řadu děčínských muzikantů a písní vztahujících se k Děčínu. Nebudou chybět ani místní pověsti, příběhy pamětníků nebo také zvuky proplouvajícího parníku či sokolská rozcvička s děčínským rodákem Miroslavem Tyršem.

Podle vedoucí Městského centra kultury a cestovního ruchu Markéty Lakomé Poesiomat nejen oživí samotné nábřeží ale také přiblíží Děčín netradičním způsobem. „Díky zvukovým nahrávkám mají turisté i místní jedinečnou příležitost se více seznámit s děčínskou tvorbou a dozvědět se řadu zajímavostí o městě – například jaké pověsti panují o zdejších památkách nebo jaký hudební skladatel stojí za ‚Děčínským valčíkem‘,“ vysvětluje Markéta Lakomá.

Většina nahrávek se navíc vztahuje k samotnému okolí Poesiomatu. „Na Smetanově nábřeží se spojuje horizontála Labe a cyklostezky s vertikálou Pastýřské stěny a děčínského zámku. Ať už tedy budete poslouchat zvuky přístavu, pověst o Pastýřské stěně nebo Tyršovu sokolskou rozcvičku, všechno odsud i uvidíte,“ říká básník a jeden z tvůrců děčínského Poesiomatu Radek Fridrich.

Slavnostní odhalení Poesiomatu bude ve středu 11. září od 17 hodin.


Děčínský Poesiomat mohl vzniknout za finanční podpory: RAC s. r. o., Studio Maglen s. r. o., JAW.cz s. r. o., EpaS-BS s. r.o., Fyziotoncar s. r. o., RYKO a.s., Walli CZ s. r. o., Free4U s. r. o.

Zdroj: idecin.cz