Rubriky
Sport Zprávy

Extrémním plaveckým výkonem za čistotu Labe

Region Českého Švýcarska přivítal nevšedního hosta, prof. Andrease Fatha z vysoké školy Furtwangen. Profesor Fath se jako zdatný plavec vydal 16. srpna 2024 na cestu Labem ze Smiřic a míří do města Cuxhaven, kde Labe ústí do Severního moře. Trasu o celkové délce 1058 kilometrů plánuje uplavat za 25 dnů. Extrémním plaveckým výkonem upozorňuje na aktuální problematiku čistoty vody v řece a nutnost ochrany říčních biotopů. Jeho záměrem je přitáhnout více veřejné pozornosti k tématu znečištění řek a v konečném důsledku i moří způsobeném plasty, mikroplasty a dalšími znečišťujícími látkami.Toto znečištění má dalekosáhlé důsledky nejen na říční a mořskou faunu, ale také pro člověka stojícího na konci potravního řetězce. Projekt podrobně představuje internetová stránka www.pureelbe.org.

Během své cesty se dnes, 22. 8. 2024, setkal v Děčíně s ředitelem Správy Národního parku České Švýcarsko Petrem Křížem. Poslední kilometry české části toku Labe z Děčína do Dolního Žlebu pak absolvovali společně.

“Labe patří k nejcennějším přírodním fenoménům, které v našem regionu máme. Pokud jde o čistotu vody, čelila řeka v minulosti opakovaně extrémním zátěžím a ani dnes hrozby znečištění nejsou zcela odvráceny. Řešení je nutné hledat na mnoha úrovních, od prevence vzniku znečištění až po udržení celoevropsky chráněných biotopů v okolí řeky, které významně posilují samočistící schopnosti řeky,” říká Petr Kříž, ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko, a dodává: “I proto jsem se rozhodl projekt prof. Fatha symbolicky podpořit tím, že jej na části jeho plavecké cesty osobně doprovodím.”

Labe je již několikátou řekou, na které prof. Fath svůj extrémní plavecký výkon realizuje. “Každá řeka je jiná a naplňuje mne zvědavostí, jaké pocity budu mít z Labe,” uvádí Andreas Fath. Během cesty vždy plánuje ve spolupráci s chráněnými územími setkání jak s veřejností, tak i novináři. Nejinak tomu je v případě jeho cesty Labem.

Řeka Labe na české a německé straně propojuje osm chráněných území, které v roce 2020 uzavřely memorandum o spolupráci v otázkách ochrany přírody vázané na tento evropský tok. Síť Elbe Parks zahrnuje národní parky, chráněné krajinné oblasti i biosférické rezervace, a to od pramene řeky až po její ústí do moře. Členy této sítě jsou také národní parky České a Saské Švýcarsko. Právě v Bad Schandau, sídelním městě národního parku Saské Švýcarsko, byla naplánována další zastávka prof. Fatha.
Z Děčína na posledních kilometrech české části Labe prof. Andrease Fatha symbolicky doprovodili ředitel Správy NP České Švýcarsko Petr Kříž a vedoucí oddělení vztahů s veřejností Jakub Juda. Foto: Tomáš Salov

Z Děčína na posledních kilometrech české části Labe prof. Andrease Fatha symbolicky doprovodili ředitel Správy NP České Švýcarsko Petr Kříž a vedoucí oddělení vztahů s veřejností Jakub Juda. Foto: Tomáš Salov

Z Děčína na posledních kilometrech české části Labe prof. Andrease Fatha symbolicky doprovodili ředitel Správy NP České Švýcarsko Petr Kříž a vedoucí oddělení vztahů s veřejností Jakub Juda. Foto: Tomáš SalovZ Děčína na posledních kilometrech české části Labe prof. Andrease Fatha symbolicky doprovodili ředitel Správy NP České Švýcarsko Petr Kříž a vedoucí oddělení vztahů s veřejností Jakub Juda. Foto: Tomáš Salov

Zdroj: www.npcs.cz