Rubriky
Zprávy

V oblasti nad Dolním Žlebem probíhá těžba dřeva

V lesích nad Dolním Žlebem probíhá těžba dřeva ve svahu se skalnatým až kamenitým terénem. V důsledku toho zde hrozí nebezpečí sesuvu kamenů, skalních bloků a kmenů. Pozemek, na kterém se těží, je ve vlastnictví státu a spravují jej Lesy České republiky, s. p.

Firma, která těžbu dřeva pro Lesy ČR vykonává, má povinnost zajistit ochranu životů, zdraví a majetku obyvatel a vlastníků dotčených nemovitostí v okolí. Dále je povinna zamezit v době těžby přístupu osob do lesního porostu i na místa, kde by mohla být ohrožena jejich bezpečnost.

I když je za průběh těžby zodpovědná zhotovitelská firma, má město Děčín zájem o zajištění bezpečnosti občanů a ochrany jejich majetku. Proto primátor na základě podnětu Osadního výboru Dolní Žleb svolal dne 16. 7. 2024 jednání za účasti zástupců zmíněného výboru, Lesů ČR a vedení našeho města, kde byly zástupcům Lesů ČR sděleny návrhy směřující ke zlepšení bezpečnosti v lokalitě těžby.

Účastníci jednání se shodli na přijetí několika opatření jako jsou například každodenní kontrola úseků, na kterých probíhala těžba, pravidelná kontrola označení zákazu vstupu do těžebního prostoru nebo spolupráce s městem a dalšími orgány v případě komplikací.

V rámci předcházení rizikům vyplývajícím z těžby žádáme všechny osoby, které se vydají do této oblasti, aby ve vlastním zájmu respektovali zákazy a pokyny zodpovědných osob a aby se v době těžby ani mimo tuto dobu nezdržovali v jejím bezprostředním okolí.

Zdroj: Magistrát města Děčín