Rubriky
Zprávy

Začala likvidace organického znečištění Zámeckého rybníka

Na začátku června došlo k aplikaci přípravku PTP PLUS do Zámeckého rybníka. Jedná se o první krok, který by mohl zlepšit stav jeho vody.

Aplikace přípravku se provádí rozprašováním na vodní hladinu a probíhá v několika vlnách. Postupně ho bude během letošního roku do vody rozpuštěno 92 kg. Přípravek pomůže například k redukci množství fosforu ve vodě díky speciálním bakteriálním kmenům, minimalizování škodlivých plynů amoniaku a sirovodíku, odbourání sinic z vodního prostředí, k výraznému snížení vyskytující se zelené řasy nebo stabilizaci ORP (oxidačně redukčního potenciálu), který komplexně signalizuje kvalitu vody.

PTP PLUS je naprosto přírodní bakteriální směs bez použití chemických a umělých látek. Před a po aplikaci přípravku se také provádí odběr vzorků povrchové vody Zdravotním ústavem se sídlem Ústí nad Labem. Na odbahnění rybníka, jehož součástí bude především odstranění sedimentu anorganického původu, má město Děčín připravený projekt. Odhadované náklady jsou téměř sto milionů korun.

Zdroj: Magistrát města Děčín