Již o tomto víkendu se „za humny“ v Sebnitz chystá tradiční trh regionálních specialit. Pekaři, cukráři, řezníci a uzenáři předvedou to nejlepší ze svého umění. Ochutnáte tradiční produkty s certifikátem ČESKOSASKÉ ŠVÝCARSKO regionální produkt®
Kde jinde zakončit o tomto víkendu cyklistický nebo pěší výlet, než v nedaleké Sebnitz. Město leží v rozmanité krajině na pomezí Saského Švýcarska a Šluknovského výběžku. Sebnitz, nebo také „Sebnice“ navazuje na Dolní Poustevnu a z Děčína je to sem cca. hodinka jízdy autem nebo vlakem.
Farmářský regionální trh „15. Landeserntedankfest“ zaplní celý střed města. Řeznické a uzenářské cechy předvedou to nejlepší ze svého umění. Pekaři a cukráři napečou rohlíky, preclíky, buchty a koláče. Drobní řemeslníci představí zaniklá i znovuobjevená řemesla. Soutěžit se bude o nejchutnější salám, párek a nejdelší věnec buřtů. Místní zelináři a ovocnáři pak nabídnou regionální zeleninu a ovoce.
Pro děti jsou připraveny dětské atrakce či přehlídka domácích zvířat. Milovníky techniky zaujmou historické zemědělské stroje a parní vlak, který bude jezdit na trati Semeringbahn mezi Sebnitz a Bad Schandau. Pouliční divadelníci a kejklíři vás budou bavit od svítání do soumraku.
Víte, že: Koláč „Kleckselkuchen“, neboli „Kecaný koláč“ je tradiční pokrm Českosaského Švýcarska?
Kleckselkuchen je v Saském Švýcarsku k dostání téměř u všech drobných cukrářů a pekařů. V Českém Švýcarsku se tento tradiční koláč z nabídky vytratil. Koláč lidově nazývaný „Kecanec“ až znovuobjevil spisovatel, dramatik a režisér Rostislav Křivánek. Zajímá vás recept? Zadejte na internetu heslo „Podmokelský kecaný koláč“ a dozvíte se, jak se pekl na děčínském zámku.
Praktické informace:
Auto: hraniční přechod Dolní Poustevna – Sebnitz / hraniční přechod Hřensko – Sebnitz 23 km.
Vlak: trať Rumburk – Dolní Poustevna / trať Děčín hl. nádraží – Bad Schandau (přestup) – Sebnitz (platí zde Elbe Labe Ticket).
Více informací o akci: www.sebnitz.de/landeserntedankfest
Text: Jiří Šťastný